Project Description

Een paar Oegandese schoenen daar helpen we velen een stap vooruit!

Julius Emwogu, Apex Leather Works, Oeganda

Vele mensen in Oeganda leven in armoede. Dat betekent dat er vaak maar net genoeg geld is voor eten en drinken. Om alle gezinsleden dan ook nog te voorzien van kleding en schoenen is vaak onmogelijk. Veel kinderen lopen dan ook rond op goedkope sandalen of soms zelfs blootsvoets. Dat is waar Apex Leather Works in Oeganda iets aan wil doen. Deze sociale organisatie heeft zich tot doel gesteld om kwalitatief goed schoeisel ook betaalbaar te maken voor de allerarmsten.
Ervaringen van Julius Emwogu, oprichter van Apex, liggen daar aan ten grondslag: ‘Als kind liep ik dagelijks 8 kilometer op en neer naar school. Wij waren zo arm dat er geen geld was voor schoenen. Ik liep dan ook blootsvoets, met pijnlijk gescheurde voeten tot gevolg. Daar werd ik vaak mee gepest.’ Het inspireerde Julius om op latere leeftijd Apex op te zetten. Opdat de huidige jongeren niet mee hoeven te maken wat hij meegemaakt heeft.

Opleidingen voor jonge schoenmakers

Julius wil met zijn organisatie zoveel mogelijk kansen bieden aan de lokale bevolking: ‘Veel van de schoenen die in Oeganda verkrijgbaar zijn worden geïmporteerd. Wij willen echter graag lokaal produceren, en daarmee kansen bieden aan bijvoorbeeld lokale leveranciers. Door de huiden en vellen die we nodig hebben voor het maken van onze produkten zoveel als mogelijk van hen te betrekken. Maar ook door jongeren de kans te bieden opgeleid te worden tot schoenmaker. Denk daarbij aan hands-on trainingen die zo’n 8 maanden duren. Na afloop heeft de student voldoende vaardigheden aangeleerd om eenvoudige produkten te maken zoals sandalen.’ De afgelopen jaren heeft Apex op die manier zo’n 40 jongeren getraind tot schoenmakers. Een aantal daarvan startte hun eigen succesvolle bedrijfjes, een aantal van hen zijn werkzaam bij Apex zelf.

Er is voldoende vraag naar de artikelen die Apex maakt. De organisatie heeft echter niet de middelen om uit te breiden. Daarom vraagt het Gered Gereedschap om hulp. Julius: ‘Met de gevraagde gereedschappen en machines zijn we in staat om nog meer jongeren op te leiden. Trainees die in het verleden opgeleid zijn kunnen we opnieuw oproepen; hun kennis en ervaring kan worden opgefrist. En er is ruimte om nog meer schoenmakers aan het werk te helpen. Dan kunnen we nog meer arme jongeren van goed schoeisel voorzien!’

Doe mee!

Helpt u Julius Emwogu en de mensen van Apex Leather Works om meer jongeren op te leiden tot schoenmaker? Steun dan dit project! Er is totaal € 4.833 euro nodig. Iedere gift is welkom. Voor 25 euro kunnen we al een set gereedschap leveren. U kunt uw bijdrage via iDEAL op onze website: www.geredgereedschap.nl/doneer

Mede namens Julius Emwogu alvast bedankt voor uw hulp!