Project Description

“ST. THERESA: GROEI AANTAL LEERLINGEN DANKZIJ GEREEDSCHAP.”

Ergens achteraf op een klein stuk grond in het dorp Musoli in de Keniaanse provincie Kakamega staat de St Theresa Youth Polytechnic School. De school biedt onderdak aan honderden vroegtijdig schoolverlaters. ‘Sinds de laatste paar jaar is dit de reddingsboei voor honderden jonge mensen die gestopt zijn met school’ zegt Caroline Khamete, de directeur. ‘We hebben onze deuren opengezet voor zowel jongens als meisjes die weinig toekomstkansen hebben, omdat ze om welke reden dan ook zijn gestopt met hun opleiding.

Sterke groei aantal leerlingen

Na een bescheiden begin kan St. Theresa nu prat gaan op ongeveer 300 leerlingen. “We hebben een snelle toename gezien in het aantal leerlingen sinds we nieuwe gereedschappen en machines hebben ontvangen van Gered Gereedschap. De kwaliteit van de opleidingen is verbeterd omdat, in tegenstelling tot vroeger, nu iedere leerling zijn of haar eigen machine kan gebruiken.’

‘Vorig jaar rond deze tijd hadden we slechts een handjevol studenten omdat we domweg te capaciteit niet hadden om er meer tegelijk te helpen. We hadden zo weinig gereedschap! Maar dat is nu veranderd. ’ vult Musa Lusiola, hoofd van de Timmeropleiding aan. Hij geeft aan dat de machines en gereedschappen de studenten veel meer mogelijkheden geven hun kennis te vergroten en vaardigheden te ontwikkelen.

‘Een student van St. Theresa heeft nu betere kansen op een baan bij een al bestaand bedrijf dan iemand van een andere opleiding.’ Een positief resultaat is ook dat meer dan 88% van de tweedejaars studenten aangenomen is in werkstages. Dat was in 2015 nog minder dan 30%

Opvang voor voortijdige schoolverlaters

Het Keniaanse ministerie van Onderwijs schat dat ruim 38.000 leerlingen die in 2011 met hun middelbare schoolopleiding waren begonnen vorig jaar geen eindexamen deden. Van 16.800 studenten die vorig jaar werden toegelaten tot een middelbare school van de overheid kwam de helft niet opdagen.

‘Voortijdig schoolverlaten komt erg veel voor in Kakamega en door de stijgende kosten van het levensonderhoud zijn de meeste ouders niet meer in staat om de vervolgopleiding van hun kinderen te betalen.’ zegt Caroline. ‘Ons soort opleidingen zijn de laatste kans voor de duizenden kinderen die uit het formele opleidingssysteem vallen.’ St. Theresa biedt die jeugd een informele opleiding en praktijkonderwijs zodat ze hun eigen inkomen kunnen verdienen. Aangeboden opleidingen zijn onder andere Techniek, Naaldvakken & Kledingmaken, Timmeren en ICT.

Gereedschap verlaagt schoolkosten

De schoolleiding is ervan overtuigd dat de door Gered Gereedschap aangeleverde nieuwe gereedschappen de kosten voor de opleiding voor studenten uit een gezin met een laag inkomen drastisch hebben verlaagd. Studenten moesten eerst zelf gereedschappen en hulpmiddelen kopen, zoals naalden, garen, een meetlint en een tornmesje. ‘Nu hebben we er genoeg en dat is een zeer welkome verlichting voor de studenten’, zegt Benedine Muhati, hoofd van de afdeling Naaldvakken & Kledingmaken.

Toekomstplannen

‘Hoewel we nu de meest moderne middelen hebben in vergelijking met andere instituten rondom ons, moeten de studenten zich nog steeds inschrijven voor examens en zijn dan verplicht te reizen naar geaccrediteerde instituten om daar hun periodieke examens te doen.’zegt Caroline. ‘Als je weet dat de meeste studenten uit gezinnen komen die minder dan 1$ per dag inkomen hebben, dan begrijp je dat het betalen voor een examen met bijkomende kosten een enorme opgave is.’ De schoolleiding werkt nu aan plannen die het mogelijk moeten maken dat die examens gewoon op de eigen school gehouden kunnen worden, zodat de studenten hiervoor niet meer kilometers ver moeten reizen.

Ondanks alle uitdagingen wordt St. Theresa zo langzamerhand echt een factor om rekening mee te houden.

‘ Voor ons is niet alles mogelijk. Er is méér dan alles mogelijk! ‘grapt de twintigjarige leerling Isaac Robin, die de beste automonteur belooft te worden in de provincie.