Project Description

ZE WILLEN GRAAG AUTOMONTEUR WORDEN, HELP JIJ ZE NAAR SCHOOL?

Studiebeurzenprogramma biedt 40 kansarme jongeren toegang tot vakopleiding

De leefomstandigheden voor de inwoners van Kampala in Oeganda zijn niet altijd makkelijk. Er is gebrek aan werk en veel mensen leven in armoede. Door de huidige corona crisis is de situatie alleen maar erger geworden. Al enige tijd zet Kimuna Technical, samen met Gered Gereedschap zich in om met een goede vakopleiding het leven van de jongeren te verbeteren.

‘In Oeganda reden in 2012 zo’n 100.000 auto’s rond, eind 2018 waren dit er al bijna een miljoen. En de verwachting is dat deze groei de komende jaren doorzet. Een mooie kans dus voor jongeren om een toekomst op te bouwen als automonteur. En die kansen bieden we hier bij Kimuna Technical!’ zegt Mathias Kironde van Kimuna Technical Services. ‘Zo’n carrière, begint met een goede vakopleiding. Dat is de basis. Daarmee kunnen jongeren werk zoeken of iets voor zichzelf beginnen.’ De school bestaat al meer dan 20 jaar en biedt praktische hands-on training met professionele gereedschappen en machines mede dankzij ondersteuning van Gered Gereedschap in 2021.

‘Al honderden jongeren hebben bij ons de afgelopen jaren een opleiding gevolgd. Een mooi resultaat, waar we bijzonder trots op zijn. Toch zien we dat we niet iedereen kunnen bereiken. Veel families hebben het financieel zwaar, zeker nu door de corona crisis. Als het mee zit zijn er net genoeg inkomsten voor de eerste levensbehoeften zoals eten, drinken en kleding. Geld voor een opleiding voor de kinderen is er dan niet. Terwijl een goede opleiding juist de vicieuze cirkel van armoede kan doorbreken. Soms kan er maar één kind naar school worden gestuurd. En dat is jammer, want onder jongeren die niet naar school kunnen, blijft veel talent ongebruikt. Zeker als het gaat om gemotiveerde en leergierige jongeren.’

Toch naar school dankzij een studiebeurs

‘Samen met Gered Gereedschap willen we hier iets aan doen. Via een studiebeurzenprogramma willen we 40 jongeren uit de allerarmste gezinnen een vakopleiding tot automonteur laten volgen. We bieden ondersteuning in de kosten voor het volgen van de opleiding en de materialen. Na afronding van de training ondersteunen we hen bij het zetten van hun eerste stappen op de arbeidsmarkt door middel van koppeling met Makanika Dot Com, een lokale partnerorganisatie in Oeganda die autobezitters via een app in contact brengt met gekwalificeerde monteurs om diensten te verlenen voor auto-onderhoud en reparatie. Deze opleiding duurt 1 jaar is zeer praktijkgericht. Na afloop beschikt de student over voldoende kennis en praktijkervaring zodat hij of zij zelfstandig aan de slag kan als automonteur. Voor deze 40 jongeren is dit een mooie kans!’

Doe mee!

Help je mee zodat we deze 40 jongeren een vakopleiding kunnen laten volgen? Steun dan dit project! Voor € 175,= kunnen we een student naar school sturen. Er is totaal € 7.000 nodig. Iedere gift is welkom. Je kunt je bijdrage eenvoudig overmaken via iDEAL hier op onze website: www.geredgereedschap.nl/doneer. Je kunt het ook overmaken op rekening NL 34 TRIO 021 21 12 430 t.n.v. Stichting Gered Gereedschap, Amsterdam.

Alvast bedankt voor je hulp!

WAT WILLEN WE BEREIKEN?

     Via een studiebeurzenprogramma 40 jongeren uit de allerarmste gezinnen een kortdurende praktijkgerichte vakopleiding laten volgen.

OVERIGE DETAILS

     Kampala, Oeganda
     Leren
     Studiebeurzen
     Motorvoertuigentechniek
     40 jongeren

BENODIGD BUDGET

     € 7.000

Doe mee! Ondersteun dit project met een gift